Засідання круглого столу «Значення Конституції в побудові правової держави: досвід України»

Сьогодні,26 березня 2021 року, в рамках правового виховання студентів ОНАХТ, на кафедрі соціології, філософії і права відбулось засідання круглого столу за темою: «Значення Конституції в побудові правової держави: досвід України».

Засідання провели викладачі кафедри Орлова В.О. та Черняк Г.А.

Участь у засіданні взяли студенти факультету технології вина та туристичного бізнесу, групи ГРС 203, ГРС 205. Викладачі кафедри ознайомили студентів з особливостями конституційного процесу в Україні у період з 1991 по 2020 роки, формуванням сучасного європейського  конституціоналізму в  державі то що. Особливу увагу у студентів викликали питання, пов’язані з побудовою правової держави в Україні після Помаранчевої  Революції.

Під час дискусії студенти відзначили, що на якість реалізації конституційних норм в Україні впливають політичні, соціально-економічні, організаційні, нормативні фактори, рівень правової культури населення та посадових осіб державного апарату, історичні умови розвитку суспільства та інші об’єктивні і суб’єктивні обставини. Але висновок був таким: стратегічним напрямком формування сучасного конституціоналізму є реалізація Основного Закону шляхом дотримання, виконання, використання та застосування конституційних норм. За допомогою громадянського суспільства держава повинна забезпечити такі умови, які б сприяли формуванню сучасного європейського конституціоналізму в Україні.