Студентська конференція ВСП «ОТФК ОНАХТ» присвячена «Тижню права»

10 грудня 2020 року викладачі ЦК суспільно-гуманітарних дисциплін Мирошниченко В.О. (голова ЦК), Рощіна-Боговик Ю.О. (викладач правознавства), Чеботар Н.Е. (викладач суспільних дисциплін) за допомогою платформи ZOOM провели студентську конференцію годину серед студентів ВСП «ОТФК ОНАХТ» присвячену «Тижню права».

Метою проведення конференції стало бажання розвивати пізнавальний інтерес студентів до вивчення курсу правознавства, формувати правове мислення, виховувати правову культури, усвідомлення цінності прав та свобод людини і громадянина. Наші повсякденні вчинки часто мають правову оцінку. Право, закони супроводжують людину протягом її життя. Щоб уміло і правильно користуватися своїми правами і добре виконувати свої громадянські обов’язки, не порушуючи прав і законних інтересів інших громадян, необхідно знати закони, а також вміти застосовувати ці знання у житті.

Голова ЦК суспільно-гуманітарних дисциплін Мирошниченко В.О. підкреслив, що у цьому світі людина була створена вільною, тому вона завжди прагнула і прагне до свободи та незалежності. Проте, завжди знаходились ті, що намагалися цю волю обмежити. У ХІХ столітті це були пани та феодали, у ХХІ сторіччі з’явилися торговці людьми. Вони поневолюють людей,не надаючи їм жодних прав і торгують ними наче речами. Для боротьби з цим неприпустимим явищем в Україні працює закон щодо кримінальної відповідальності за торгівлю людьми (ст. «Торгівля людьми» Кримінального кодексу України). Цим законом передбачено відповідальність за злочин, що має назву “Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини”. З того часу,як цей закон набув чинності, збільшилась кількість порушених кримінальних справ проти торговців людьми, ніж до його прийняття. Діти – квіти життя,тому в Україні подбали і про них – про «Всиновлення дітей-сиріт» (глава до Кодексу про шлюб та сім’ю України). Із введенням цього законопроекту, подбали про права осиротілих українців, чия доля у цій країні мало кого хвилює. Закон передбачає забезпечення прав дитини на виховання в сім’ї та посилення її прав при всиновленні. Україна надає дітям-сиротам підтримку з боку держави,може й не досконалу,але все ж підтримку.

Ми повинні всіма силами намагатися покращити правове становище в Україні та юридично захистити ті верстви населення, які найбільше цього потребують. Як казав А.Міцкевич «Щоб країна могла жити – потрібно щоб жили права», в даному випадку права людей.

Під час роботи конференції, було заслухано 12 доповідей студентів різних груп та курсів, в яких вони проаналізували права людини з точки зору як історії (історичних подій), так і сучасності. Найбільшу активність проявляли студенти групи 2 ЕП – Баріна, Дуковська, Путренок, Грінчак, Чертова, Ересько, Шленська, Котляр, Буяновська, Ткач Софія; крім того з доповідями виступили: студент групи 3 КС-55 – Зінченко Андрій та 1 БКС-26 Бостанжі Юлія.

У роботі конференції  від кафедри соціології, філософії і права взяла  участь викладач кафедри Черняк Г.А.