Архітектурно-історичний куток Інституту холоду, кріотехнологій і екоенергетики імені професора Мартиновського

Після засідання кафедри ми з задоволенням оглянули прекрасну будівлю в кінці Елісаветинської вулиці поблизу Преображенської, яка є невід’ємною частиною комплексу будівель, що належать Інституту холоду, кріотехнологій і екоенергетики» імені професора Мартиновського Одеської академії харчових технологій.
Над мальовничим ганком в мавританському стилі написано: “Водолечеб­ница и санатория Я.Н. Валика”.
Одеса зберегла для нас історію провізора Яківа Наумовича Валика, який разом з доктором по внутрішнім і нервовим хворобам Веніаміном Ісидоровичем Абелем 8 січня 1902 року відкрили заклад в двоповерховому будинку, спеціально сбудованому в багатому декором мавританському стилі згідно з традиціями минулого століття, які існували для гідропатичних закладів. Вони були першими власниками водолікарні на Елісаветинській, через кілька років Я.М. Валик володів гідропатичним закладом одноосібно.
Ось так! Будинок колишньої лікарні Валіка досі красується на Елісаветинській вулиці, хоча всередині він перебудований під потреби Інституту холоду, кріотехнологій і екоенергетика імені професора Мартиновського Одеської академії харчових технологій, який його займає.

SONY DSC